Opinie

Topanalist Ronald de Boer is nog lang niet done

12-02-2015 18:16

Ronald de Boer vertrekt naar SBS6 om Champions League wedstrijden te analyseren. Dat maakte directeur Peter de Mönnik donderdagmorgen bekend. In het spoor van de helft van een tweeling gaan de legendarische duo’s Nick & Simon en Jurk (Dennis van der Ven en Jeroen van Koningsbrugge) ook gezellig mee naar de campingzender. De kans is overigens ook aanwezig dat Jack van Gelder zal overstappen (ook handig om die slechte voornaamgrap weer een beetje nieuw leven in te blazen). 
Met het aantrekken van Ronald de Boer haalt de directeur met het duofetisj een van de betere voetbalanalisten binnenboord. Een voetbalanalist moet immers een vrij overzichtelijk setje eigenschappen in huis hebben die deze De Boer toevallig allemaal bezit: hij moet verstand hebben van de voetbalwereld, hij moet dus alle roddels en feitjes kennen én het moet je helemaal niks kunnen schelen wat andere mensen van je mening vinden, eigenlijk moet je geen belangen hebben.

Bert van Marwijkje doen

Juist bij die belangen stokt het vaak in de voetbalwereld: er is altijd wel ergens iemand die beslist over een leuk baantje en dan hebben analisten de neiging om zich in te houden; er moeten wel centjes verdiend worden. In die kringen noemen ze dat ‘een Bert van Marwijkje doen’.
Ik zeg wat ik zie.

Met De Boers voetbalnetwerk zit het wel goed, hij is een hele gezellige babbelaar dus hij kent zo’n beetje iedereen die wat betekent (en anders kennen ze hem wel). Dat houdt in dat hij constant wordt gevoed door mensen die vertellen welke spitsen er binnenkort uitmoeten bij een club of hoe de nieuwe technisch directeur intern ligt.

Guus Hiddink is done

Qua informatievoorziening is het dus op orde, maar is Ronald de Boer ook iemand die zijn eigenbelang negeert om lekker alles te zeggen wat hij wil? Daar heeft hij gelukkig weinig moeite mee, ook omdat hij zóveel geld in zijn leven heeft verdiend dat-ie nooit meer hoeft te werken. De voormalig middenvelder hoeft geen rekening te houden met het feit dat hij nog graag voor een paar duizend euro in de maand wil werken met de spitsen van FC Groningen. Als hij zou willen dan kan hij zijn hele leven heerlijk met de slofjes op de gouden tafel naar Fox kijken. Hij hoeft blijkbaar ook niet zo nodig meer pionnen te sjouwen bij Oranje want bij Sky Sports vertelde hij na het verlies tegen IJsland gewoon wat wij allemaal vonden: ‘Guus Hiddink is done want hij is oud en hij heeft geen tactisch plan’.
Mannen met zulke teksten zien tv-directeuren graag komen.

Om die totale onafhankelijkheid te optimaliseren moe(s)t De Boer nog wel een paar oude beren van de weg knallen. Hij is al geen trainer meer bij Ajax vanwege zijn tv-werk en dat gezamenlijke twitteraccount met zijn broer moet natuurlijk ook weg (@frankRonald1970). Ronald kan natuurlijk niet bij SBS-6 tegen Jack vertellen dat Ajax ‘helemaal niks is’ terwijl hij op twitter zegt dat het allemaal wel lekker liep.

Oliestaatje

En dan is er ook nog het Qatar-dingetje. Aan het einde van zijn loopbaan ging De Boer naar het oliestaatje om ziekenhuisjes te bouw…ehhh…om centjes te verdienen. Dat ging allemaal heel goed, maar toen hij eenmaal alweer gestopt was met voetballen werd de man uit Abcoude gevraagd om zich hard te maken voor het WK in het immens rijke land zonder voetbaltraditie. Dus hij moest overal vertellen dat het daar zo geweldig toeven is (terwijl niemand het geloofde). Hiervoor ontving De Boer volgens Quote het leuke bedrag van 750.000 euro en uiteindelijk kreeg Qatar het toernooi ook toegewezen voor 2022.

Later kwam naar buiten dat volgens een Engelse krant de organisatie steekpenningen uitdeelde om stemmen te kopen, dat arbeiders bij bosjes overlijden door de bouw van het stadion en dat het in de zomer veel te heet is om te voetballen. Als De Boer gewoon zegt: ‘Voetbal in Qatar slaat helemaal nergens op’ dan staat niets hem in de weg om er een paar hele mooie jaren van te maken bij SBS-6.

Nu nog even Wilfred Genee bellen, Peter. Maakte die ook niet onderdeel uit van een goed duo?