Recensie

Wie is de Mol? Hielke en Sietse en het Mangrovebos

16-01-2015 09:05

Ja! Aflevering drie! We laten de witte eikels achter ons en moeten, volgens Art, in het duister tasten naar geld. Dat gaan we doen. En verder? Verder zien we een kleuterjuf, oogkleppen, boobytraps, een friendzone, Hielke en Sietse en een hoop vrijstellingen. Helaas. Afijn, daar gaan we, aflevering drie: verraden!

Monoloog

We beginnen vandaag met een monoloog van nieuwslezer Rik, die ons vertelt dat er aan alle kanten pacten en verbonden en deals worden gesloten. Het zijn er zoveel, dat iedereen inmiddels in verbinding staat met iedereen. Ja, nee, dan heb je wat aan je pact. Ondertussen gist de groep naar de wat de volgende opdracht in zal houden: zeven mensen verwachten een lasergame en Margriet denkt iets met hijskranen.

In het duister

Het werd lasergamen. Voorafgaand stelde Ajouad een wijze vraag: ‘Wat kunnen we doen dat in het donker is?’

Mollen natuurlijk! Een mol in het donker is als een vis in het water en als Marlijn met een stel Sri Lankaanse kleuters. Victor begon met mollen, hij stelde voor eerst verkenners op pad te sturen. Rik volgde door een boobytrap tot ontploffing te brengen en te zeggen ‘Ik heb niets kunnen pakken, want ik heb alleen jullie namen gevonden’. Carolina werd, terwijl ze twee enveloppen bij zich had, afgeschoten. Chris zocht onnodig dekking en werd afgeschoten. Marlijn vond MOL in een tuktuk en werd daarna afgeschoten. Martine schoot Margriet af. Martine vindt vervolgens een envelop, maar eh, ja, game over. Ajouad deed het uitstekend, maar werd afgeschoten voor Victor (denk ik). En Victor, tot slot, is de held… en pakt slechts honderd euro. Goodwill gekweekt, teamgenoot afgeschoten, het laagste bedrag mogelijk opgehaald. Verrader! Mol!

Overigens, Rik voelde Marlijn nog even aan de tand over de boobytrap waar ze over struikelde. Dat schoot Marlijn dan weer in het verkeerde keelgat, want, ja, ze hadden toch een verbondje? Toch? En Marlijn vindt Rik gewoon sexy. Dat zei ze zelf. Rik, op zijn beurt, spreekt van een ‘vriendschappelijke band’ tussen hem en Marlijn. We gaan het zien. Tot zover de achterklap.

Aandachtstrekkers

Na een telefoontje van Art snelde een zestal aandachtstrekkers de winkels van Colombo in. Marlijn ging op zoek naar paraplu’s en lichtgevende gevaartes (iets wat Victor, natuurlijk, waardeerde), de rest vond het aanschaffen van verf en stof een goed idee. Ik heb overigens even opgezocht hoeveel die gele lap stof kostte: 52 euro (die paraplu’s 4 euro, trouwens). Prima gedaan, goed neergelegd op het strand, Marlijn op zoek naar een kind om te adopteren: helemaal goed.

De Kameleon

En toen begon er een nieuw boek van De Kameleon. Hielke en Sietse op tournee. Niet door de Friese wateren, nee, over stad en land, over zee en strand, over water en door mangroves. Hielke (met pet) was drukker met Sietse dan met naar buiten kijken, Sietse zag Ajouad en Victor, samen zagen ze de naam Bentota. Alles koek en ei: dit kan niet meer mis. De piloot stak zijn duim op, Hielke en Sietse stappen uit het vliegtuig en gaan op zoek naar de andere kandidaten. Ze lopen drie keer langs een, nee, dé envelop en besluiten vervolgens een toeristische tocht naar de mangroves te maken. ‘Full throttle!’, schreeuwt Sietse nog, terwijl het olijke duo met een bloedvaart bij het geld vandaan vaart.

Hielke en Sietse keren terug zonder geld, de groep is boos. Gelukkig herstelt Victor de vrede: hij draagt voor uit de Lonely Planet (waarom heeft hij die bij zich?) en belooft witte zandstranden en een straalblauwe zee.

Dat zandstrand en die blauwe zee, die waren er. En een spreekverbod. En de test. En vraag 21.

Vrijstelling hier, vrijstelling daar

‘Wie gun jij een vrijstelling? Degene die jij kiest, gaat door naar de volgende aflevering.’ Dat stond er. Dus niet, Ajouad, ‘Mocht er een vrijstelling zijn, aan wie gun je die?’. En dus niet, Marlijn, dat alleen degene met de meeste stemmen met een vrijstelling aan de haal zou gaan.

Iedereen behalve Carolina had uiteindelijk een vrijstelling, en Carolina zelf een groen scherm. Niemand naar huis: saai. Niets wijzer.

Nouja, niets… Resumé! Wat hebben we deze week wél geleerd? Nou, dat Margriet deze week niets fouts heeft gedaan. Dat Martine dommig blijft en al dan niet per ongeluk Margriet neerschoot. Dat Carolina geen vrienden heeft. Dat Chris en Rik enorm liepen te Mollen, maar Victor nog net iets meer (maar dat kan mijn tunnelvisie zijn).

En dat Marlijn op Rik is. En dat ze met hem een Sri Lankaantje wil adopteren. Tot volgende week!