Journaliste Frederike Geerdink opgepakt in Turkije

06-01-2015 13:15

Met updates – De Nederlandse journaliste Frederike Geerdink is in Turkije opgepakt door een anti-terrorisme eenheid. Dat meldde zij dinsdagmiddag op Twitter. Ze wordt naar eigen zeggen verdacht van propaganda voor een terroristische organisatie. Geerdink woont en werkt in opdracht van diverse Nederlandse media in Diyarbakir, in Turks Koerdistan. Rond half vier ‘s middags is ze weer vrijgelaten. 

Koenders is op dit moment in Turkije

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders is op dit moment in Turkije. Hij is daar op uitnodiging van zijn Turkse collega Mevlüt Cavusoglu. Koenders en Cavusoglu spraken elkaar eind november telefonisch over de rel die was ontstaan tussen Nederland en Turkije.   Die volgde op een verklaring waarin de Turkse overheid Nederland ervan beschuldigde de Turkse gemeenschap in ons land te discrimineren en op een racistische manier te bejegenen.  Koenders gaat in Turkije ook in gesprek met bewindslieden, mensenrechtenactivisten en journalisten. Die gesprekken gaan onder meer over rechtsstaatontwikkeling, persvrijheid en vrijheid van meningsuiting, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken. De Nederlandse Vereniging van Journalisten is met de zaak bezig, meldt Algemeen Secretaris Thomas Bruning.

Update 15.37 – En het is officieel: Geerdink is vrijgelaten.

Update 15.26 – Volgens Tahir Elçi,  de deken van advocaten in Diyarbakir, is Geerdink vrijgelaten.

Update 13.58 – “Tot nu werden buitenlandse journalisten redelijk ongemoeid gelaten”, zegt Bruning in een nadere verklaring.

“Maar nu lijken buitenlandse journalisten het volgende slachtoffer te zijn, met het oppakken en doorzoeken van woningen als nieuwe stappen. Het lijkt wel of het optreden van de Turkse autoriteiten steeds brutaler wordt. Het bevestigt de uiterst slechte reputatie van Turkije op het gebied van persvrijheid.”

Update 13.37 – Koenders ‘geschrokken’, stelt kwestie aan de orde.