Media & TV

Dominique Weesie: ‘Verborgen camera zwaar maar terecht middel’

12-12-2014 16:04

De omroep PowNed noemt het inzetten van een verborgen camera om de escapades van burgemeester Onno Hoes van Maastricht vast te leggen “een zwaar middel” dat wel terecht is ingezet. “Als je wilt aantonen of een burgemeester voor de tweede keer de waardigheid van het ambt en daarmee tegelijkertijd ook de reputatie van de stad op het spel zet, dan zul je dat moeten vastleggen.” 

Dat heeft Dominique Weesie, presentator van het tv-programma PowNews dat Hoes met de verborgen camera filmde, vrijdag laten weten. “We willen met klem afstand nemen van de suggestie dat wij Hoes bewust in de val zouden hebben gelokt”, aldus de omroep. ,,Hij heeft het zelf opgezocht door als eerste via sociale media contact te zoeken. Hoes nam bewust risico’s.”

Hoes waande zich volgens PowNed in de gesprekken welhaast onaantastbaar. “Zo deelde hij vertrouwelijke informatie en liet hij zich diverse keren laatdunkend uit over zijn eigen gemeenteraad. Er zijn burgemeesters die voor minder zijn weggestuurd.”

Als burgemeester loop je kans dat je privé-gedragingen breed worden uitgemeten, aldus PowNed. Een burgemeester, die vorig jaar nog moest beloven zijn stad niet opnieuw in verlegenheid te brengen, zou dat zeker moeten weten, vindt de omroep. “Wij zijn van mening dat wij niets strafbaars hebben gedaan.”

Hoes vertrekt binnenkort als burgemeester. Zijn positie stond sinds vorige week ter discussie na enkele negatieve publicaties en een uitzending van PowNews over privéontmoetingen van de burgemeester met een jongeman.

Anp