Media & TV

Tsunami van woeste reacties op website NVJ

24-10-2014 10:37

De site van de Nederlandse Vakbond voor Journalisten (NVJ) wordt overspoeld door een tsunami van woedende reaguurders. Een bestuurslid van de NVJ, Nick Kivits, plaatste op de NVJ-site Villamedia.nl het artikel 9 keer: hier vind je legaal, gratis beeld met daarbij de links naar sites waar men gratis fotos kan downloaden. 

Dat viel duidelijk niet in goede aarde bij meelezende professionele fotografen. In de comments laten ze tendentieus en kwetsend weten geen prijs te stellen op publicatie van harde feiten.

Ook zeggen ze niet geïnteresseerd te zijn in het hedendaags realisme, zoals glashelder uitgelegd door Kivits zelf: “Het is nou eenmaal de tijd waarin we leven. Gratis beeld bestaat, het probleem negeren maakt het niet beter.”

‘Stom!’

De tendentieuze reaguurders vinden het stom en gemeen dat internet hun businessmodel verziekt en zij daardoor moeten innoveren, en iets wat stom is mag je gewoon niet zeggen en kun je maar het beste doodzwijgen.

Dat media steeds minder foto’s kopen en foto’s steeds minder opbrengen is de schuld van anderen en die anderen, zoals de vakbond NVJ, moeten dat dus maar oplossen.

Lidmaatschap opzeggen

Sommige reaguurders zijn zelfs zo boos dat ze meteen hun NVJ-lidmaatschap hebben opgezegd. Een goed idee overigens, want dat scheelt bakken vol met geld per jaar. Wat natuurlijk goed uitkomt als je steeds minder verdient.

Een ander NVJ-bestuurslid heeft inmiddels openlijk afstand gedaan van het artikel, maar laat weten dat de Villamedia.nl-redactie onafhankelijk is van de NVJ.

 

De foto boven dit artikel was gratis. Te downloaden via Wikimedia Commons.