Het Groot Blendle Bladenoverzicht: 22 oktober

22-10-2014 20:03

Elsevier: Hoe de Fransen KLM verkwanselen
Het gaat niet goed met Air France-KLM. Keiharde concurrentie, structureel stakende piloten, torenhoge kosten bij Air France en gerommel in de top bij KLM. De luchtvaartmaatschappij wordt gegijzeld door Frans onvermogen. ‘In Amstelveen wordt het geld verdiend, in Parijs wordt het over de balk gesmeten.’ Maar hoe lang nog?

Nieuwe Revu: Wie denkt Javier Guzman wel dat hij is?
Cabaretier Javier Guzman zou concullega Martijn Koning met de dood hebben bedreigd in zijn woning. Koning: “Na de uitzending van Pauw heb ik veel shit over me heen gekregen. Ik zou nu het mietje zijn? Dat slaat toch nergens op.” Maar wel volgens Freek de Jonge: “Ik ging vroeger geregeld langs bij Youp van het Hek met een stroomstootwapen, die heeft daar nooit over geklaagd.”

The Economist: Staan de VS stil tot 2016? Het zou zomaar kunnen
Het wordt billenknijpen voor Obama tijdens de Senaatsverkiezingen op 4 november. Want verliezen de Democraten hun meerderheid dan is het gehele Congress in Republikeinse handen (in 2010 haalden ze al de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden). Gooit Obama zijn kont tegen de krib, dan betekent dat geen significante wetswijzigingen de komende twee jaar.

Vrij Nederland: Anders Breivik had ook een geslaagde jihadist kunnen zijn
Anders Breivik was ‘een van ons’. Iemand die succesvol wilde zijn en bewonderd wilde worden. Dat mislukte. Net als veel jihadisten voelde hij zich niet meer op zijn plaats in het leven en wilde een daad stellen. De journaliste Åsne Seierstad vertelt hoe Breivik opgroeide, hoe hij heel Noorwegen veranderde, en hoe ze van streek raakte toen ze een brief van hem kreeg.

De Groene Amsterdammer: ‘Handboek voor psychische stoornissen’ bijna rijp voor de vuilbak
De DSM-5 is de bijbel voor psychiaters, maar eigenlijk zou er op elke versie moeten staan: ‘Disclaimer! Bevat geen echte stoornissen.’  ‘Overheid en zorgverzekeraars moeten onmiddellijk stoppen met het misbruiken van de DSM.’

VARAGids: Van anonieme barvrouw tot naakt op het strand
De scène uit Zomerhitte waarin Sophie Hilbrand zichzelf bevredigt op het strand staat bij velen op het netvlies gebrand, maar dat ze op haar 27ste nog barvrouw was, weten weinigen. ‘Ik vulde mijn tijd wel in, maar de onrust van geen focus of richting in mijn leven hebben, vond ik erg.’

Villamedia: Op welk platform verdient een freelancer het best?
Als freelancer kun je je registreren op Offerti, Hoofdkraan, Freelance en Hubly om opdrachten binnen te harken. ‘Met de komst van online platforms is de freelance-wereld veranderd. Ze linken vraag en aanbod.’ Maar waar is de conversie het hoogst? Tijd voor een onderzoekje van Villamedia.

HUMO: Een autistisch kind in een Turkse gemeenschap, hoe is dat?
‘Mentale aandoeningen zijn erg taboe in Turkije.’ Eerst dacht Yaprak, moeder van de autistische Emir (5), dat hij doof was. Hij reageerde nergens op. En na de diagnose was haar man ook niet erg begripvol. ‘”Misschien heb je hem niet genoeg liefde gegeven als baby,” zei hij dan. Dat kwam hard aan.’

TPO Magazine: De Anton Geesink Files
Wat was de relatie tussen Anton Geesink en Willem-Alexander, toen de laatste IOC-lid wilde worden? Hoe zit het met de toekenning van de Olympische Spelen aan Nagano? Op deze vragen komen mogelijk morgen antwoorden, als het archief van Anton Geesink openbaar wordt.

VIVA: Ontboezemingen op het VIVA-forum: ‘Ik heb geen vagina’
Het VIVA-forum is een bron van vermaak, maar heeft ook zijn serieuze kanten. Alles is bespreekbaar. Zo ook het verhaal van Kylie die geboren werd zonder vagina en baarmoeder. ‘Op Google zag ik dat andere vrouwen een opening hadden, waar bij mij niet meer dan een kuiltje zat.’ (En nog twee andere ontboezemingen.)