Media & TV

Britten zijn internettrollen zat: maximaal twee jaar cel voor trollen

22-10-2014 14:00

De Britten zijn (anonieme) internettrollen en socialmediahaat helemaal zat. Daarom heeft de Britse staatssecretaris van justitie, Chris Grayling, besloten de straf op hatelijk trollen en online lastigvallen te verviervoudigen. Trollen en (anonieme) lafbekjes die worden veroordeeld voor hun online haat en laster lopen nu het risico voor twee jaar achter tralies te verdwijnen. Dit meldt de BBC

De strafverzwaring komt niet uit het niets. Groot-Britannië heeft de laatste tijd te kampen met een plaag van agressieve trollen en steeds meer mensen verzetten zich daar openlijk tegen.

Zo werd het Britse model Chloe Madely onlangs via Twitter bedreigd met verkrachting omdat de trollen het niet eens waren met een mening die de moeder van het model ergens had geuit.

Madely en haar ouders lieten dit niet op zich zitten en zochten media-aandacht om het toenemende probleem van online (anonieme) haat bespreekbaar te maken.

Madely-wet

De wet die nu door de Britse staatssecretaris van justitite wordt ontworpen zal de ‘Madely-wet’ gaan heten omdat de media-aandacht die zij vroeg voor de haat aanleiding was voor het ministerie van justitie om meer tegen internethaat te ondernemen.

De Britse staatssecretaris noemt het trollenprobleem “een gif voor de samenleving. Het zijn lafaards. Voor dit soort dingen zou geen plaats moeten zijn op internet.”

Veroordelingen

In Groot-Britannië waren internettrollen en het bestraffen van internettrollen al vaker in het nieuws. Onlangs werd een man veroordeeld tot vier weken cel voor het sturen van ‘antisemitische tweets’ naar een Britse politica.

Begin deze maand pleegde een 63-jarige vrouw zelfmoord nadat ze door een televisieploeg van Sky News was ontmaskerd als agressieve, haatzaaiende, anonieme trol die voortdurende de familie McCann beledigde.

De McCanns zijn sinds het verdwijnen van hun dochtertje Maddie voortdurend slachtoffer van online, meestal laffe anonieme, haat.

Bezorgde burgers maakten een dossier van deze online haat en boden dit bij Scotland Yard aan. Scotland Yard onderzoekt nu, samen met het OM, mogelijkheden om de trollen te vervolgen.

Als de nieuwe wet van de staatssecretaris van justitie eenmaal van kracht is, kunnen ook de trollen in de McCann-zaak rekenen op forse straffen.

Roep om regulering

Steeds meer Britse burgers, prominenten en politici maken zich zorgen om de groeiende online en anonieme haat. Steeds vaker ook klinkt de roep om regulering van bijvoorbeeld social media.

Maar de (anonieme) internethaat is niet bepaald een exclusief Brits verschijnsel. Wereldwijd gaan prominenten, politici, onschuldige internetgebruikers en doorsnee burgers gebukt onder de terreur van trollen.

Kwart vanAmerikanen trol

Uit een onderzoek dat onlangs werd gehouden in de VS blijkt dat zeker een kwart van de Amerikanen zich wel eens als trol gedraagt op internet. Met name het trollen op social media, sites als Reddit en 4Chan en Youtube is populair.

Van de ondervraagden zei 77 procent dat anonimiteit een voorwaarde is om tot trollen over te gaan, of dat de mogelijkheid van anonimiteit de gebruiker veel sneller overhaalt om te gaan trollen.

Psychiater

In de Daily Mail geeft een psychiater van een Londens ziekenhuis zijn visie op het fenomeen trollen. Hij zegt:

 

“Het sadistische plezier dat trollen kunnen beleven aan hun daden maken dat hun gedrag verslavend is en het gevoel van macht dat het ze geeft is moeilijk te weerstaan.

Het feit dat dergelijke trollen anoniem kunnen zijn maakt het erg makkelijk voor deze mensen om anderen schade toe te brengen. Wat ze doen lijkt ‘niet echt’ of ‘onschuldig’, vooral omdat anoniem online kwetsen heel anders voor een dader voelt dan face to face iemand kwetsen. 

De beste methode om het fenomeen van trollen te bestrijden is te blijven benadrukken dat de emotionele pijn van de slachtoffers reële pijn is en om ervoor te zorgen dat trollen zich niet meer kunnen verschuilen in de anonimiteit. Ze moeten dan wel wettelijk verantwoordelijk worden gehouden voor de schade die ze bij hun slachtoffers aanrichten.”