Interview

TV-icoon Eric McCormack: van Gay naar Schizo

20-10-2014 13:42

Als ThePostOnline Eric McCormack, vooral bekend als Will uit Will & Grace, ontmoet, heeft hij net lichtelijk tipsy een kapper op de Wallen bezocht. “Cool, hè.”

 

“Weet je”, begint Eric (51) in het Amsterdamse hotel The Grand. “Dit is dus helemaal mijn stad, Amsterdam. Ik raakte gisteren totaal geïnspireerd door de vibe hier en ben spontaan een kapperszaak binnen gelopen. Eigenlijk was ie dicht, maar de eigenaar zei: voor jou niet, hoor. Ik kreeg een paar wijntjes, werd ver weg van een spiegel neergezet en met ‘n marlboro in z’n mondhoek ging de kapper aan de slag. Zo cóól… Terwijl ik normaal dus een enorme controlfreak ben. Kan je nagaan.”
Het resultaat valt redelijk avant-garde te noemen en past eigenlijk ook uitstekend bij zijn nieuwe personage in de detective-serie Perception. Hier vertolkt hij Dr. Daniel Pierce, een neuro-psycholoog, die bijbeunt voor de FBI, maar ondertussen knetter-schizofreen is.

 

PERCEPTION_Y2_AdArt_Vert_TEXTLESS kl

 

Als we in McCormack’s suite vaststellen dat zijn personage derhalve een kruising is tussen Hank Moody uit Californication en die andere autistische speurder, Monk, zet hij charmant – as ever – z’n hakken in het zand. “Joh, ik heb het allemaal al eens gehoord. Hij is House. Hij is de Mentalist. Hij is Sherlock Holmes. Zo werkt het echter niet voor mij. Ik probeer alleen een complexe en rare man vanaf papier, een script, tot leven te wekken. En da’s best moeilijk. Ik bedoel, in één van de allereerste scène’s zien we hem heel virtuoos en eloquent een college geven, maar als hij na afloop aangesproken wordt door een studente, is ie opeens een verlegen, onsamenhangende stotteraar. Je moet het zo spelen, dat de kijkers vermoeden dat hij ánders is, maar wel zo subtiel, dat patiënten die aan de ziekte leiden, het geloofwaardig vinden.”

 

En dat terwijl de mensen je kennen als de ééndimensionale gay uit Will & Grace.

“Ha, ja, zo’n beetje iedereen was verbaasd, dat ik deze rol kreeg. Maar Will &Grace was puur toevallig. Ik had daarvoor namelijk totaal geen comedy-achtergrond, drama is meer mijn ding. Ik hou van scripts, met vlees op de botten, waarin ik mij kan vastbijten. We hebben al 35 afleveringen gemaakt en Perception blijft steeds maar nieuw pubiek vinden. Kennelijk doen we iets goed.”

Als we steels poneren dat het uiteraard helpt dat acteurs doorgaans mentaal redelijk gemankeerd zijn, schiet hij in de lach. “Klopt, mee eens. Je moet echt maf zijn om sowieso acteur te willen worden, er is geen vak met een hoger afbreukrisico en lager slagingspercentage denkbaar, geloof me.”
In dat kader is het een prestatie dat Eric na Will & Grace (‘Ik word nog vaak op straat Will genoemd’) met Perception een tweede tv-succes scoort, al zit een filmcarrière er weer niet in, vermoedt McCormack zelf. “Big screen, of small screen, daar ben ik niet zo mee bezig. Werk is werk. Toch ben ik misschien meer een tv-acteur, denk ik. Een producer vertelde me dat je daarvoor één bepaalde kwaliteit moet hebben, namelijk dat mensen je moeten mogen, om het simpele feit, dat je elke week weer prominent hun huiskamer binnen komt. Nou, wellicht heb ik die gunfactor, maar zeker weten doe je het nooit, hoor.”

 

ERIC MCCORMACK

 

Wat kijk je zelf?

“Ik ben een echte binge-kijker. Dus alle afleveringen van één serie achter elkaar door, zoals nu bijvoorbeeld BroadChurch, Fargo, House of cards, The Good Wife en Game of Thrones. En comedy’s, neuh, die kijk ik dus bijna nooit.”

Eric McCormack woont met zijn gezin afwisselend in Vancouver (“Een mini-Manhattan maar dan met fraaie bergen en natuur er om heen”) en Los Angeles, waar Perception wordt opgenomen. In die laatste stad is hij net ook begonnen aan een theatervoorstelling, waarin hij smeuïg verhaalt én zingt over zijn échte ambitie: rockster worden.

Eric: “Ja, eigenlijk had ik Freddy Mercury willen zijn, of Elton John. Ik heb die puber-droom nu verwerkt in een stand-up comedy-show, getiteld: ‘Het concert dat ik nooit gaf, behalve die 2000 keer in mijn slaapkamer.’ Je begrijpt dat mijn belangrijkste podiumattribuut hier een tennisracket is. En zo ben ik toch nog een beetje rockster.”

 

Perception is maandagavond (21.00 uur) weer te zien op de kabelzender 13th Street.